Egg Fried Rice z lososom in sotiranimi fižoleti

Sestavine za 2 osebi

Losos

  • 320 g fileja lososa
  • sol
  • rastlinsko olje

Egg Fried Rice

  • 100 g surovega basmati riža (kuhan en dan prej in ohlajen)
  • 2 jajci
  • 3 mlade čebule
  • 5 strokov česna
  • 1 manj pekoč čili
  • Sojina omaka, po okusu (svetla in temna)
  • Ščepec MSG (neobvezno, a izboljša okus)
  • 1 žlica sezamovega olja

Sotirani fižoleti

  • 200–250 g stročjega fižola, očiščen
  • 1 strok česna, nasekljan
  • 1 čajna žlička sezamovega olja

Priprava

Egg Fried Rice:

  • Priprava sestavin:
    • Mlado čebulo nasekljaj in ločuj zeleni in beli del.
    • Česen in čili drobno nasekljaj.
    • Riž naj bo suh in razrahljan (najboljše, če je bil shranjen brez pokrova čez noč v hladilniku).
  • Vok segrej na visoko temperaturo, dodaj malo olja.
  • V vroč vok dodaj beli del čebule, česen in čili. Hitro praži (stir-fry) cca 30–60 sekund, dokler ne zadiši.
  • Dodaj razžvrkljana jajca in jih pusti, da se začnejo zakrnit (ne mešaj takoj). Nato nežno premešaj, da nastanejo mehki koščki umešanih jajc.
  • Takoj nato dodaj ohlajen riž in z lopatko razbij grudice. Praži in mešaj, da se riž enakomerno premeša z jajci.
  • Začini s sojino omako (svetla za slanost, temna za barvo) in sezamovim oljem.
  • Dodaj zeleni del mlade čebule in ščepec MSG. Vse skupaj stir-fryaj še približno 2–3 minute, da se riž dobro segreje in prevzame vse okuse.

Pečen losos s hrustljavo kožo:

  • File razdeli na dva kosa, ter potresi se soljo po mesu
  • Kožo dobro osuši
  • Ponev segrej na srednje močni temperaturi in dodaj pol žlice olja
  • Položi lososa s kožo navzdol in pritisni z lopatko, da se koža ne zvije.
  • Peci cca 5–6 minut (odvisno od debeline), da koža postane hrustljava.
  • Obrni in peci še 1–2 minuti na drugi strani

Sotirani fižoleti:

  • Fižolete predhodno skuhaj v osoljeni vodi 5 minut in odcedi.
  • Na vroči ponvi segrej sezamovo olje, dodaj česen (1 strok) in hitro prepraži.
  • Dodaj fižolete in praži še 2–3 minute, da se rahlo zapečejo in prevzamejo česnov okus.
  • Dodaj žlico svetle sojine omake

 

Be the first to comment

Komentiraj