
Sestavine za 2 osebi
Losos
- 320 g fileja lososa
- sol
- rastlinsko olje
Egg Fried Rice
- 100 g surovega basmati riža (kuhan en dan prej in ohlajen)
- 2 jajci
- 3 mlade čebule
- 5 strokov česna
- 1 manj pekoč čili
- Sojina omaka, po okusu (svetla in temna)
- Ščepec MSG (neobvezno, a izboljša okus)
- 1 žlica sezamovega olja
Sotirani fižoleti
- 200–250 g stročjega fižola, očiščen
- 1 strok česna, nasekljan
- 1 čajna žlička sezamovega olja
Priprava
Egg Fried Rice:
- Priprava sestavin:
- Mlado čebulo nasekljaj in ločuj zeleni in beli del.
- Česen in čili drobno nasekljaj.
- Riž naj bo suh in razrahljan (najboljše, če je bil shranjen brez pokrova čez noč v hladilniku).
- Vok segrej na visoko temperaturo, dodaj malo olja.
- V vroč vok dodaj beli del čebule, česen in čili. Hitro praži (stir-fry) cca 30–60 sekund, dokler ne zadiši.
- Dodaj razžvrkljana jajca in jih pusti, da se začnejo zakrnit (ne mešaj takoj). Nato nežno premešaj, da nastanejo mehki koščki umešanih jajc.
- Takoj nato dodaj ohlajen riž in z lopatko razbij grudice. Praži in mešaj, da se riž enakomerno premeša z jajci.
- Začini s sojino omako (svetla za slanost, temna za barvo) in sezamovim oljem.
- Dodaj zeleni del mlade čebule in ščepec MSG. Vse skupaj stir-fryaj še približno 2–3 minute, da se riž dobro segreje in prevzame vse okuse.
Pečen losos s hrustljavo kožo:
- File razdeli na dva kosa, ter potresi se soljo po mesu
- Kožo dobro osuši
- Ponev segrej na srednje močni temperaturi in dodaj pol žlice olja
- Položi lososa s kožo navzdol in pritisni z lopatko, da se koža ne zvije.
- Peci cca 5–6 minut (odvisno od debeline), da koža postane hrustljava.
- Obrni in peci še 1–2 minuti na drugi strani
Sotirani fižoleti:
- Fižolete predhodno skuhaj v osoljeni vodi 5 minut in odcedi.
- Na vroči ponvi segrej sezamovo olje, dodaj česen (1 strok) in hitro prepraži.
- Dodaj fižolete in praži še 2–3 minute, da se rahlo zapečejo in prevzamejo česnov okus.
- Dodaj žlico svetle sojine omake
Komentiraj