
Sestavine za 2 burgerja:
- 2 burger žemljici
- 400 g mlete govedine (z vsaj 20% maščobe)
- 50g rukole
- 4 rezine brie sira
- 4 rezine pancete
- 1 rdeča čebula
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici majoneze
- 2 žlički olivnega olja s tartufi
- 2 stroka česna
Priprava
Karamelizirano čebulo pripravim tako, da čebulo najprej na tanko narežem in na srednji temperaturi na olju pražim vsaj 30 minut (vmes po potrebi dodam vodo, da se čebula ne zažge). Nato dodam sladkor in balzamični kis in pokuham še cca 5min.
Omako za burger pripravim iz česnove paste (česen na drobno nasekljam in s pomočjo grobe soli in konice noža zdrobim v pasto), majoneze in 2 žlički tartufovega olja.
Meso za burger oblikujem v dve enaki polpeti. Mesa ne stiskam in gnetem, ker hočem da ostane rahlo. Pred peko ga dam za kakšno uro v hladilnik, da se meso poveže.
Vse sestavine si pripravim, ker gre je peka burgerja gotova v manj kot 10 min. Obe polpeti preden vržem na zelo vroč žar dobro posolim in popopram. Sočasno na žar vržem še slanino in jo zapečem do hrustljavega.
Meso se na žaru peče cca 2-3min na vsaki strani. Po tem času polpeto obrnem in na njo položim brie sir. Če imam žar s pokrovom nato žar zaprem, da se v njem naredi dovolj visoka toplota in stopi brie sir.
Tik preden so burgerji pečeni, na žar za 30 sekund vržem še žemljici, ki sem jih pred tem prerezal na pol.
Sestavim burger:
- na spodnjo polovico žemljice namažem omako
- dodam polovico karamelizirane čebule
- dodam polovico rukole
- položim pečen burger z brie sirom
- dodam pečeno hrustljavo panceto
- na zgornjo polovico žemljice prav tako namažem omako
Komentiraj