Dimljena rebrca na žaru s prilogo

Sestavine za 2 osebi

  • 1 kg svinsjkih rebrc

Sestavine za začimbno mešanico (rub)

  • 1 žlica soli
  • 0,5 žlice popra
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 žlice mlete rdeče paprike
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlica česna v zrnju

Sestavine za BBQ omako

  • 1 dcL jabolčnega soka
  • 1 dcL kečapa
  • 2 žlice jabolčnega kisa
  • 2 žličke sojine omake
  • 1 žlička worchester omake
  • 0,5 žličke popra
  • 0,5 žličke česna v zrnju

Priprava

Rebrca najprej očistim: odstranim žilavo membrano ter odvečne kose maščobe.

Sestavine za začimbno mešanico dobro premešamo in damo v posodico za za začimbe z luknjicami (če jo imamo).

Rebrca z vseh strani dobro prekrijem z začimbno mešanico.

Žar pripravim za indirektno peko: na en del dam brikete za žar, na drugi del pa alu posodo z vodo nad katero potem pečem meso. V mojem primeru zaradi specifičnosti žara naredim 2 coni z ogljem ter cono za indirektno pečenje. Ko žar segrejem na 130°-140°C začnem s peko rebrc. Na oglje dam še par sekancev jablane, ki sem jih prej namočil v vodi. S tem bom meso prvo uro peke dimil.

Med peko skrbim, da je temperatura v žaru stalno v rangu med 130-140 °C. Temperaturo kontroliram z dovodom in odvodom zraka. Po eni uri peke po potrebi dodam še kakšen briket oglja ter sekance. Medtem pa roštilja ne odpiram.

Medtem skuham tudi BBQ omako, tako da na nizkem ognju kuham zgoraj navedene sestavine cca 20-30 minut. Omako prelijem v prazno embalažo od ketchupa.

Po 2 urah dam rebrca na 2 plasti alufolije in jih prelijem z BBQ omako ter dobro zavijem v folijo, tako da ne pušča. Pečem indirektno še uro do uro in pol. Na koncu naj rebrca zavita počivajo še 15min. Nato jih narežem in postrežem z izbrano prilogo – v mojem primeru mladim krompirjem iz pečice in coleslaw solato

Be the first to comment

Komentiraj