File orade z zelenjavno ričoto

Sestavine za 2 osebi

  • 2 oradi
  • 80g ječmena
  • pol čebule
  • pest zamrznjenega graha
  • manjša bučka
  • 3 stroki česna
  • koper
  • beli poper
  • olivno olje
  • groba sol

Priprava

Ribe filiram. Iz ostankov naredim ribji fond ali ribjo juho (za pozneje, lahko pa s tem tudi zalivam ričoto za bolj intenziven in morski okus).
Ribje fileje položim na krožnik na katerega potresem grobo sol in prelijem z žlico olivnega olja. Fileje solim tudi na strani kjer je koža. Tako jih lahko pustim marinirati v času, ko se kuha ričota.

Čebulo in česen na drobno nasekljam, bučko narežem na manjše kocke. Če imam čas ječmen namočim vsaj 1 uro pred kuhanjem, da skrajšam čas kuhanja ričote.

Na olivnem olju prepražim čebulo, dodam česen in pest graha. Malo podušim, dodam ječmen in zalijem z vodo ali z ribjim fondom. Po 15min kuhanja dodam še bučko ter začinim s soljo (tukaj upoarbim fino mleto), poprom, koprom. Kuham do mehkega.

Ko je ričota gotova jo pustim pokrito, da se malce ohladi in vpije še preostalo tekočino.

Ribje fileje spečem na vroči ponvi, najprej na koži (cca 3min) in nato še na drugi strani (minuto ali dve).

Be the first to comment

Komentiraj