Kurje lizike s krompirjem

Sestavine za 2 osebi

  • 6 piščančjih krač
  • suhi rub (glej spodaj)
  • bbq omaka (glej spodaj)
  • olivno olje

Sestavine za suhi rub

  • 1 žlička soli
  • 2 žlički mlete dimljene sladke rdeče paprike
  • 1 žlička fino mletega črnega popra
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1/2 žličke čebule v prahu

Sestavine za BBQ omako

  • 2 žlici kečapa
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička Worcestershire omake
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 1 žlička dimljene sladke paprike
  • 2 žlički jabolčnega kisa

Sestavine za Krompir

  • 1 zelo velik krompir za pečenje
  • 50g sira gauda/edamec
  • 1 vejica peteršilja
  • 1/4 dcL mleka
  • groba sol
  • olivno olje
  • 1 čebula
  • 1/2 žlice svinjske masti
  • sveže mleti poper

 

Priprava

Pripravimo suhi rub: zmešamo dimljeno rdečo papriko, sol, fino mleti črni poper, česen v prahu in čebulo v prahu.

Zatem pripravimo piščančje krače po sledečem postopku: na zgornjem delu ko ni več mesa zarežemo naokoli ter odstranimo kožo in vrhnji hrustanec. Po potrebi na spodnjem delu odstranimo malo kosti/mesa, da bo piščančja krača samostojno stala pokonci. Za pomoč pri postopku si poglej tale link: https://youtu.be/atiaRXQog_8?t=57

Z olivnim olje vsako kračo lepo namažem (s tem dosežem, da se bo suhi rub lepše prijel). S suhim rubom pretresem vsa bedrca. Za boljši okus mesa kožo vmes pomaknem navzgor, da se suhi rub prime tako mesa kot tudi kože. Goli del kosti zaščitim z alu folijo, da se med peko ne bi zažgale.

Krompir z vilico dobro prešpikam, da se bo  hitreje spekel. Namažem ga z olivnim oljem ter začinim z grobo soljo in sveže mletim poprom.

Nato žar pripravim za indirektno pečenje in dimljenje. Uporabim oglje in les za dimljenje. Žar segrejem na 150-160°C. Krompir postavim bližje kurišči, kurje lizike pa na stran. Pečem 1 – 2 ure (odvisno od velikosti krač/krompirja). Vmes na pol ure krače poškropim z mešanico vode in jabolčnega kisa.

Medtem, ko se vse skupaj peče pripravim BBQ omako: v posodico  zmešam kečap, gorčico, Worcestershire omako, rjavi sladkor, dimljeno sladko papriko ter jabolčni kis. Na nizki temperaturi kuham cca 10min. Po potrebi dodam žlico vode (če ocenim da je omaka pregosta).

Prav tako pripravim čebulo za krompir. Na svinski masti počasi razpustim na kocke narezano čebulo, ki jo takoj na začetku malo posolim. Nato naribam sir, polovico ga dam na stran, polovico pa v posodo v katero dam še na drobno nasekljan peteršilj.
Tik preden so krače pečene krompir vzamem iz žara. Prepolovim ga in izdolbem skoraj vso vsebino (pustim le toliko, da ostane olupek in malo mesa. Izdolbeno vsebino dam v posodo s sirom, čebulo in peteršiljem. Dobro pretlačim in premešam ter zalijem z mlekom. Vse skupaj nadevam nazaj v obe polovici krompirja. Položim ju na manjši pekač, potresem s sirom in vrnem na žar.

Ko so krače pečene, jih namažem z BBQ omako in pečem če cca 20min, ko bo sočasno zaključilo pečenje krompirja.

Postrežem s coleslaw solato ali drugo sočno prilogo.

 

Be the first to comment

Komentiraj