Losos v sladko pekoči omaki in sotiran pak choi

Sestavine za 2 osebi

  • 400g lososa
  • sezamova semena
  • 2 žlički sončničnega olja

Sestavine za sotiran pak choi

  • 2 kosa/glavi pak choi
  • 2 žlički sojine omake
  • 1 žlička sončničnega olja
  • 1/2 žličke sezamovega olja
  • 1 strok česna

Sestavine za omako

  • 1 strok česna
  • 2 manj pekoča sveža čilija
  • 50g sladkorja
  • 50g vode
  • 30g jabolčnega kisa
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlička mletega ingverja (ali sveže naribanega)
  • 1/2 limete
  • 1 žlička koruzne moke + 2 žlički mrzle vode (za zgostitev omake)
  • 1 žlica kečapa
  • 1 žlička jedilnega olja
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • ščepec soli

Priprava

Omako naredim v dveh korakih in sicer v prvem delu naredim klasično sladko pekočo čili omako (ki jo lahko uporabim tudi za druge recept), ki jo nato dodelam da je primerna za ta recept.

V posodi zmešam skupaj na drobno nasekljana sveža čilija, strt česen, sladkor, vodo, jabolčni kis in kečap ter ščepec soli. Zavrem in na srednjem ognju kuham 10-15min. Dodam koruzno moko, ki sem jo dobro premešal v mrzli vodi. Omako pokuham še 3 minute. Na tem mestu imam gotovo sladko pekočo čili omako.

Pripravljeni omaki dodam še sojino omako, ingver, olje in sok pol limete. Dobro premešam.

Nato se lotim priprave sotiranega pak choi-a: steblom odstranim pol centimetra na spodnjem delu, tako da lahko ločim posamezne liste. V večji ponvi ali voku na olju popražim strt česen, dodam pak choi ter sojino omako. Dobro premešam ter sotiram dobrih 5 minut.

Na vrsto pride še pripravo lososa ter priloge, ki je v mojem primeru dušen basmati riž.

Fileje lososa razrežem na cca 2-3cm debele trake. V ponvi segrejem olje ter lososa položim na stran kože. Pečem par minut, ter ga nato izmenično obračam, da ga popečem iz vseh strani. Cilj je dobiti središčno temperaturo nad 50°C. Ko jo dosežemo lososa prelijem s prej pripravljeno omako. Vse skupaj naj bo v ponvi še cca 1 minuto. V tem času pa omako dobro premešam z lososom, da se okusi povežejo.

Vse skupaj postrežem na krožniku ter potresem s sezamovi semeni.

 

Be the first to comment

Komentiraj