
Sestavine za 2 osebi
- 400g lososa
- sezamova semena
- 2 žlički sončničnega olja
Sestavine za sotiran pak choi
- 2 kosa/glavi pak choi
- 2 žlički sojine omake
- 1 žlička sončničnega olja
- 1/2 žličke sezamovega olja
- 1 strok česna
Sestavine za omako
- 1 strok česna
- 2 manj pekoča sveža čilija
- 50g sladkorja
- 50g vode
- 30g jabolčnega kisa
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička mletega ingverja (ali sveže naribanega)
- 1/2 limete
- 1 žlička koruzne moke + 2 žlički mrzle vode (za zgostitev omake)
- 1 žlica kečapa
- 1 žlička jedilnega olja
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- ščepec soli
Priprava
Omako naredim v dveh korakih in sicer v prvem delu naredim klasično sladko pekočo čili omako (ki jo lahko uporabim tudi za druge recept), ki jo nato dodelam da je primerna za ta recept.
V posodi zmešam skupaj na drobno nasekljana sveža čilija, strt česen, sladkor, vodo, jabolčni kis in kečap ter ščepec soli. Zavrem in na srednjem ognju kuham 10-15min. Dodam koruzno moko, ki sem jo dobro premešal v mrzli vodi. Omako pokuham še 3 minute. Na tem mestu imam gotovo sladko pekočo čili omako.
Pripravljeni omaki dodam še sojino omako, ingver, olje in sok pol limete. Dobro premešam.
Nato se lotim priprave sotiranega pak choi-a: steblom odstranim pol centimetra na spodnjem delu, tako da lahko ločim posamezne liste. V večji ponvi ali voku na olju popražim strt česen, dodam pak choi ter sojino omako. Dobro premešam ter sotiram dobrih 5 minut.
Na vrsto pride še pripravo lososa ter priloge, ki je v mojem primeru dušen basmati riž.
Fileje lososa razrežem na cca 2-3cm debele trake. V ponvi segrejem olje ter lososa položim na stran kože. Pečem par minut, ter ga nato izmenično obračam, da ga popečem iz vseh strani. Cilj je dobiti središčno temperaturo nad 50°C. Ko jo dosežemo lososa prelijem s prej pripravljeno omako. Vse skupaj naj bo v ponvi še cca 1 minuto. V tem času pa omako dobro premešam z lososom, da se okusi povežejo.
Vse skupaj postrežem na krožniku ter potresem s sezamovi semeni.
Komentiraj