Morska rižota s kalamari in kanočami

Sestavine za 2 osebi

  • 8-10 kanoč (kozice mantis, morske bogomolke)
  • 4-6 manjših kalamarov (lignjev)
  • 4 češnjevi paradižniki
  • 1 manjši korenček
  • 1 čebula
  • 1 steblo luštreka ali zelene
  • 1 žlica masla
  • belo vino
  • 140-160g riža za rižote (uporabljam Sant’ Andrea)
  • olivno olje
  • sol, poper

Priprava

Kanoče očistim: odstranim jim glavo in trde dele nog ter manjše noge na spodnjem delu repa. Ob strani jim obrežem trdi del. Preostali del oklepa ne odstranim. Nič od tega, kar sem očistil ne vržem stran ampak iz tega skuham jušno osnovo, s katerim bom kasneje zalival našo rižoto.

Na spletu (youtube) obstaja kar nekaj videov v katerem je razloženo kako očistiti kanoče (npr. tale). Da se jih očistiti do te mere, da se odstrani celoten oklep, kar v našem primeru nočemo.

Jušno osnovo skuham iz ostankov kanoč, korenja in zelene ali luštreka. Vse skupaj zalijem z vodo in kuham 10-15 minut. Na koncu ve ostaneke kanoč v loncu zmečkam, da se iz njih izloči čimveč okusa. Nato s cedilom precedim in dobim odlično ribjo juho, s katerim bo rižota še boljša.

V ponvi na olivnem olju prepražim čebulo, zelo na drobno narezan korenček in zeleno. Dodam na kalamare, ki sem jih pred tem narezal na tanke kose. Solim in popram. Ko nekaj vode izhlapi še malo zalijem z belim vinom in kuham dobrih 5 minut. Nato dodam riž in ga popražim 1-2 minuti. Dodam na manjše koščke narezan češnjev paradižnik in pričnem zalivati z jušno osnovo. Ko je riž na polovici kuhanja (7-10min) dodam očiščene kanoče. Ko je riž kuhan dodam še žlico masla, odstavim iz štedilnika in dobro premešam in pokrito pustim 5 minut. Na tej fazi bi lahko dodal še malo svežega peteršilja vendar je tako dišalo, da sem pozabil 🙂

Be the first to comment

Komentiraj