
Sestavine za 2 osebi
- 2 porcijski oradi
- krompir
- mlada čebula
- veijca rožmarina
- 3 vejice peteršilja
- 3 stroki česna
- jabolčni kis
- sol
- poper
Priprava
Orade očistim (odstranim luske, drobovino ter stranske in spodnje plavutke). Glavo pustim. Z ostro konico noža zarežem v sredno po celi dolžini trupa na obeh straneh. Dobro jih osušim s papirnato brisačko ter na vročem poletnem soncu (če je to mogoče) – v tem primeru je orada suha v par minutah. Žar na oglje segrejem na največjo možno temperaturo in dobro segrejem površino kjer se bodo pekle. Ko se žar segreva orade dobro posolim od znotraj in zunaj ter namažem z olivnim oljem (kot čopič uporabim veijco rožmarina). Pripravim tudi malo nasekljanega petršilja ter česna.
Orade dam na vroč žar in pečem 5-6minut. Nato jih obrnem, še enkrat namažem z olivnim oljem ter na njih položim vejico rožmarina. Pečem še 5-6 minut. Tik preden so pečene jih potresem s petršiljem in rožmarinom.
Postrežem s solato iz krompirja in mlade čebule zabeljeno z olivnim olje, jabolčnim kisom, soljo in poprom.
Komentiraj