Pljučna pečenka na posteljici iz rdečega radiča in gorgonzole

Sestavine za 2 osebi

  • 2 zrezka pljučne pečenke (debeline 2-3cm)
  • česen
  • rdeč radič
  • gorgonzola
  • olivno olje
  • vinski kis
  • črni poper (grobo mlet)
  • timijan

Priprava

Naj naprej povem, da sem ta krožnik sem svoji dragi pripravil za valentinovo :).

Zrezke sem pripravil na način “sous vide“. Odkar sem prvič uporabil to tehniko niti ne poskusim drugega, ker na ta načih res ne moreš nič zafrknit.

Zrezka sem dobro začinil s soljo in grobo mletim poprom ter timijanom,nato sem ju zavezal z vrvico, da ohranijo obliko, dodal vsakemu strok česna ter dal v vakum vrečko in ju vakumiral. Vrečko sem nato pri 55-57°C kuhal cca 2 uri in pol. Pri tej tehniki je fino, ker ne rabiš bit točen in lahko med kuhanjem mirno počneš še druge stvari. Jaz tehniko saus vide izvajam kar lepo z indukcijsko ploščo na najmanjši možni nastavitvi. Temperaturo vode preverjam s kuhinjskim termometrom ki je stalno v vodi.

Med kuhanjem zrezkov pripravim solatno posteljico. Gorgonzolo moram dati eno uro pred uporabo v zamrzovalnik, da jo bom lažje ribal z ribežnikom. Radič operem in narežem na majhne koščke. Nanj stresem pol do enega stroka drobno nasekljanega česna, začinim s soljo, poprom ter zalijem z olivnim oljem. Čisto na koncu pred uporabo še malce kisam ter postresem z naribano gorgonzolo.

Ko so zrezki pečeni, jih vzamem iz vrečke ter obrišem. V dobro segreti ponvi jih popečem 45sekund do 1minute na vsaki strani. Pustim ju počivati cca 5min. Medtem na krožnik postavim posteljico iz radiča ter druge priloge (tokrat sem naredil pečen krompir iz pečice s kurkumo).
Ko je zrezek “spočit” 🙂 ga položim na posteljico in se prepustim užitkom odličnega medium zrezka.

Be the first to comment

Komentiraj