
Sestavine (za 2 osebi):
-
1 šopek špargljev
-
1 šalotka, drobno sesekljana
-
120 g riža Vialone Nano (lahko tudi arborio)
-
0,5 dcl belega vina
-
30 g parmezana (ali po okusu)
-
1 žlica masla
-
1 žlica oljčnega olja
-
sol in poper po okusu
Za osnovo:
-
trdi deli špargljev
-
1 korenček
-
kos gomolja zelene
-
1 manjša čebula
-
voda
Postopek:
1. Priprava osnove
Trdim delom špargljev odrežem konce in jih skupaj s korenčkom, zeleno in čebulo dam v lonec z vodo. Zavrem in kuham 30–40 minut, nato precedim – to bo osnova za zalivanje rižote.
2. Priprava špargljev
Šparglje narežem na kolute, konice prerežem po dolgem. Na ponvi segrejem oljčno olje, dodam narezane šparglje, solim, popram in pečem približno 5 minut. Nato konice poberem in jih shranim za dekoracijo, ostanek zalijem z nekaj osnove in kuham še dodatnih 5 minut. Polovico te zmesi zmiksam v gladek pire, drugo polovico prihranim za kasneje.
3. Rižota
V drugi ponvi segrejem maslo in malo olivnega olja. Na njem nežno popražim sesekljano šalotko. Dodam riž in ga na hitro popražim, da postekleni. Zalijem z belim vinom in počakam, da alkohol izhlapi. Nato začnem postopoma zalivati z vročo osnovo, mešam in kuham “al dente”.
Ko je riž skoraj kuhan, primešam špargljev pire in koščke nezmiksanih špargljev. Dobro premešam, dodam košček masla in nariban parmezan. Lonec pokrijem in pustim rižoto počivati 2–3 minute.
4. Postrežba
Rižoto serviram v globok krožnik, na vrh pa elegantno razporedim popečene konice špargljev. Po želji pokapam z nekaj kapljicami oljčnega olja ali potrosim še malo parmezana.
Komentiraj