
Sestavine za 20 sarm
- 1kg mešanega mletega mesa
- 3 čebule
- 1 večji korenčka
- 1 glava okisanega zelja
- 200g prekajenih svinjskih reber (ali podobnega dimljenega mesa)
- 1 vejica peteršilja
- 1 jajce
- 1 dcL kratkozrnatega riža
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 žlici moke
- olje (sončnično)
- sol (5-10g)
- poper
Priprava
Čebulo na drobno nasekljam. Korenček olupim in naribam. Na olju v ponvi popražim cca 15 min. Odstavim in ohladim.
V večji skledi zmešam meso, čebulo in korenje, nasekljan peteršilj, žlico mlete sladke paprike, jajce, riž ter sol in poper po okusu. Da se zmes lažje zmeša lahko dodam kako žlico mrzle vode.
Kislo glavo zelja razdelim na posamezne liste. Vsakega posebej splaknem pod vodo. V vsak list dam 1-2 žlici nadeva, in ga zavijem v sarmo (postopek na Youtube). V naoljen pekač na dno položim na trakce narezane ostanke glave zelja ter nanj položim zavite sarme. Med sarme dodam na tanke kose narezano suho mesnino – v mojem primeru dimljena rebra. Vse skupaj zalijem z vodo (skoraj do vrha) ter pokrijem s preostalimi listi okisanega zelja zato da se nam med peko sarme ne zažgejo. Pekač pokrijem z alu folijo.
Kamado žar pripravim za indirektno peko na 170°C. Sarme pečem 2,5h. Vmes 2x preverim in po potrebi dodam vodo. Po tem času pripravim prežganje (olje, moka, paradižnikov koncentrat, sladka mleta paprika), ki ga zalijem z vodo in prelijem čez sarme. Nato še odkrito pečem 1,5h. Zadnje pol ure zvišam temperaturo na 190-200°C, če želim malo zapečeno zelje po vrhu.
Sarme morajo pred postrežbo počivati vsaj 15min pokrite z alu folijo. Postrežem s pire krompirjem.
Komentiraj