Rižota s hobotnico

Sestavine za 2 osebi:

  • 600g hobotnice
  • 1 večji korenček
  • pol stebla zelene
  • 1 lovorov list
  • 1 čebula
  • 3 vejice peteršilja
  • 160g riža arborio (ali drugega riža za rižote)
  • 20g masla
  • parmezan
  • 0,5 dcl belega vina
  • olivno olje
  • poper
  • sol

Priprava

V večji lonec dam vodo, korenje ter zeleno. Dobro solim in zavrem. V loncu skuham hobotnico (cca 1h). Nato jo pustim v istem loncu pokrito, da se sama ohladi (1 uro). Hobotnico vzamem ven iz lonca, vodo v kateri se je kuhala pa precedim, da dobim tekočino s katero bom zalival rižoto.

Nato se lotim klasične priprave rižote: na olivnem olju in malce masla, prepražim čebulo in peteršilj ter sveže mleti črni poperk. Dodam riž in ga na srednji temperaturi popečem, nato ga zalijem z belim vinom in dobro premešam in počakam, da alkohol izhlapi. Zatem dodajam tekočino v kateri se je kuhala hobotnica. Večino časa kuhanja naj bo riž v dovolj tekočine. Na sredini kuhanja rižote (po cca slabih 10 minuta) dodam na manjše koščke narezano hobotnico (kako lovko lahko pustim v kosu za dekoracijo).

Ko je rižota kuhana, dodam še preostalo maslo in malo naribanega parmezana. Dobro premešam, pustim kako minuto počivati, nato postrežem in dekoriram z lovko od hobotnice.

Be the first to comment

Komentiraj