
Sestavine za 2 osebi:
- 600g hobotnice
- 1 večji korenček
- pol stebla zelene
- 1 lovorov list
- 1 čebula
- 3 vejice peteršilja
- 160g riža arborio (ali drugega riža za rižote)
- 20g masla
- parmezan
- 0,5 dcl belega vina
- olivno olje
- poper
- sol
Priprava
V večji lonec dam vodo, korenje ter zeleno. Dobro solim in zavrem. V loncu skuham hobotnico (cca 1h). Nato jo pustim v istem loncu pokrito, da se sama ohladi (1 uro). Hobotnico vzamem ven iz lonca, vodo v kateri se je kuhala pa precedim, da dobim tekočino s katero bom zalival rižoto.
Nato se lotim klasične priprave rižote: na olivnem olju in malce masla, prepražim čebulo in peteršilj ter sveže mleti črni poperk. Dodam riž in ga na srednji temperaturi popečem, nato ga zalijem z belim vinom in dobro premešam in počakam, da alkohol izhlapi. Zatem dodajam tekočino v kateri se je kuhala hobotnica. Večino časa kuhanja naj bo riž v dovolj tekočine. Na sredini kuhanja rižote (po cca slabih 10 minuta) dodam na manjše koščke narezano hobotnico (kako lovko lahko pustim v kosu za dekoracijo).
Ko je rižota kuhana, dodam še preostalo maslo in malo naribanega parmezana. Dobro premešam, pustim kako minuto počivati, nato postrežem in dekoriram z lovko od hobotnice.
Komentiraj