Čilijevo olje

Sestavine:

  • 30 g čilijevih kosmičev
  • 3 stroki česna (10 g) – drobno sesekljani ali naribani
  • 1 manjša čebula (40–50 g) – drobno nasekljana
  • 1/2 žličke sladkorja (2–3 g)
  • 1/2 žličke soli (2–3 g)
  • 200 ml rastlinskega olja

Priprava

Segrej olje in popraži čebulo:
V manjši kozici segrej olje na srednji temperaturi. Dodaj nasekljano čebulo in jo praži približno 8–10 minut, dokler ne postane zlato rjava.

Dodaj česen:
Ko je čebula že lepo zlatorjava, dodaj česen. Praži še 1–2 minuti, da česen zadiši – pazi, da se ne zažge.

Dodaj ostale sestavine:
Zdaj ugasni ogenj in takoj v olje streseš:
– čilijeve kosmiče
– sladkor
– sol
– po želji sezamova semena

Premešaj in pusti stati:
Dobro premešaj in pusti, da se olje popolnoma ohladi v kozici. V tem času se bo čili navzel vseh arom.

Prelij v kozarec in shrani:
Ohlajeno čili olje prelij v steklen kozarec s pokrovom. Hraniti v hladilniku  do 3 tedne.

Be the first to comment

Komentiraj