
Sestavine za 2 osebi:
- 180g jajčnih rezancev
- 1kg kozic
- 1 dcl olivnega olja
- 50g masla
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 stebelna zelena
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 0,5 l vode
- 0,5 dcl belega vina
- 1-2 žlici svetle sojine omake
- sol
Letošnji Slovenski Masterchef mi je dal kar nekaj idej in receptov, ki jih je vredno preizkusiti. Ta je eden izmed njih (link: https://okusno.je/oddaje/masterchef/masterclass-luka-jezersek-skampi.html)
Priprava
Najprej očistim kozice: odstranim glave in shranim, repkom odstranim oklep ter črevo. Oklepe prav tako shranim.
Rakovo olje
V manjši posodi na olivnem olju stopim maslo. Dodam oklepe, ščepec soli ter ter na nizki temperaturi kuham cca 20 minut, da se okus infuzira v maščobo.
Olje precedim čez cedilo in shranim.
Rakov fond, omaka
Sočasno na olivnem olju popražim glave. Dodam na večje kose narezano čebulo, korenje in stebelno zeleno. Popražim, da vse skupaj malo karamelizira. Dodam belo vino, paradižnikovo mezgo. Ko vino izhlapi dodam vodo, da je vse skupaj pokrito ter solim. Kuham 30minut na nizkem ognju.
Del fonda dam v posodico kjer so se kuhali oklepi (dve do tri zajemalke). To zreduciram na pol in kasneje uporabim za omako. Preostali del precedim in uporabim za kuhanje testenin. Če je vode premalo lahko po tem, ko sem odstranil tekočino za omako, dodam še malo vode in pokuham par minut.
Dokončanje jedi
Repe rakov narežem na manjše kose, posolim ter spečem v večji ponvi na rakovem olju. Testenine skuham al dente v rakovem fondu. Prestavim v ponev z raki ter skuham do konca (po potrebi dodam še kako žlico fonda, da ostanejo sočni).
Serviranje
V globok krožnik dam omako, ki ji primešam sojino omako. Na njo položim kuhane rezance ter na vrh še popečene kose rakov. Pokapam z žličko rakovega olja.
Komentiraj