Česnov ploski kruh (flatbread)

Sestavine

  • pol vrečke suhega kvasa
  • 1 dcl mlačne vode
  • 250g bele gladke moke
  • 3 stroki česna
  • vejica peteršilja
  • kocka masla
  • 70g grškega jogurta
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli

Priprava

Maslo stopim, v njem na hitro pokuham na drobno nasekljam česen, da lepo zadiši.

Pripravim testo. V vodo stresem kvas in dodam sladkor. Pustim vzhajati 15 minut. Nato dodam grški jogurt, moko ter malo stopljenega masla s česnom – dodam ga le toliko da testo dobi okus po česnu. Ostalo shranim za na konec.
Vse skupaj dobro pregnetem in oblikujem v kepo. Dam v posodo, namažem z olivnim oljem ter posodo pokrijem s folijo. Pustim vzhajati 2 uri.

Po dveh urah testo razdelim na 6 kosov in oblikujem kroglice. Pokrite ponovno pustim počivati cca 15 minut.

Teflonsko ponev segrejem na zelo visoko temperaturo. Vsako kroglico nato zvaljam v podolgovato palačinko. Med valjanjem testo potresem s peteršiljem. Pečem cca minuto na vsaki strani. Če smo vse naredili prav se med pečenjem na testu pojavljajo mehurji.

Pečen kruh dam na krožnik in ga premažem s prej shranjenim stopljenim maslom in česnom.

Ploski kruh ali tudi Naan (indijski flatbread) je odlična priloga enolončnicam, juham ali pa tudi dobra enostavna samostojna jed.

Be the first to comment

Komentiraj