
Sestavine (za 2 osebi):
Za zmečkan krompir (smashed potatoes):
-
4–5 manjših krompirjev
-
Sol, poper po okusu
-
Oljčno olje
Za pečeno cvetačo:
-
1 glava cvetače
-
½ žličke mlete kumine
-
½ žličke dimljene paprike
-
¼ žličke kurkume
-
Sol, poper po okusu
-
Oljčno olje
Za pečene šparglje:
-
1 šopek špargljev
-
Sol, poper po okusu
-
Oljčno olje
Omaka iz čičerike:
-
1 konzerva čičerike (cca 400 g)
-
2 žlici majoneze
-
Sok ½ limone (ali po okusu)
-
Sol, poper po okusu
-
Malo vode (za redčenje)
Zeliščno-paprikina omaka (chimichurri variacija):
-
1 manjša rdeča paprika (drobno sesekljana)
-
Svež peteršilj (sesekljan, cca 2 žlici)
-
1 strok česna (drobno sesekljan ali strt)
-
2 žlici oljčnega olja
-
1 žlica rdečega vinskega kisa ali limoninega soka
-
Sol, poper po okusu
Priprava
1. Priprava krompirja (smashed potatoes):
-
Krompir neolupljen skuhaj do mehkega.
-
Položi ga na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga rahlo zmečkaj z dnom kozarca ali vilicami.
-
Posoli, popopraj, pokapaj z oljčnim oljem.
-
Peči 45 minut na 200 °C (ventilacijska pečica), dokler ne postane hrustljav in zlato rjav.
2. Priprava cvetače:
-
Cvetačo razdeli na cvetke.
-
Začini s kumino, dimljeno papriko, kurkumo, soljo in poprom.
-
Pokapaj z oljčnim oljem in dobro premešaj.
-
Peči skupaj s krompirjem (45 minut pri 200 °C), da se lepo zapeče in karamelizira.
3. Priprava špargljev:
-
Špargljem odstrani trde dele.
-
Začini s soljo, poprom in oljčnim oljem.
-
Dodaj jih na isti pekač zadnjih 10 minut peke.
4. Priprava omake iz čičerike:
-
Čičeriko odcedi (tekočino lahko shraniš kot aquafabo za druge recepte).
-
V mešalnik daj čičeriko, majonezo, limonin sok, sol, poper in malo vode.
-
Zmiksaj do gladke teksture (po potrebi prilagodi gostoto z dodatno vodo).
Namig za serviranje:
Na krožnik razporedi omako kot osnovo, nanjo položi pečeno cvetačo, krompir in šparglje. Lahko dodaš še sveža zelišča ali dodatno limono za okras. Cvetačo lahko dodatno začiniš s čilijevim oljem.
Komentiraj