Zmečkan krompir z zelenjavo in omako iz čičerike ter chimichuri prelivom

Sestavine (za 2 osebi):

Za zmečkan krompir (smashed potatoes):

  • 4–5 manjših krompirjev

  • Sol, poper po okusu

  • Oljčno olje

Za pečeno cvetačo:

  • 1 glava cvetače

  • ½ žličke mlete kumine

  • ½ žličke dimljene paprike

  • ¼ žličke kurkume

  • Sol, poper po okusu

  • Oljčno olje

Za pečene šparglje:

  • 1 šopek špargljev

  • Sol, poper po okusu

  • Oljčno olje

Omaka iz čičerike:

  • 1 konzerva čičerike (cca 400 g)

  • 2 žlici majoneze

  • Sok ½ limone (ali po okusu)

  • Sol, poper po okusu

  • Malo vode (za redčenje)

Zeliščno-paprikina omaka (chimichurri variacija):

  • 1 manjša rdeča paprika (drobno sesekljana)

  • Svež peteršilj (sesekljan, cca 2 žlici)

  • 1 strok česna (drobno sesekljan ali strt)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 žlica rdečega vinskega kisa ali limoninega soka

  • Sol, poper po okusu

Priprava

1. Priprava krompirja (smashed potatoes):

  1. Krompir neolupljen skuhaj do mehkega.

  2. Položi ga na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga rahlo zmečkaj z dnom kozarca ali vilicami.

  3. Posoli, popopraj, pokapaj z oljčnim oljem.

  4. Peči 45 minut na 200 °C (ventilacijska pečica), dokler ne postane hrustljav in zlato rjav.

2. Priprava cvetače:

  1. Cvetačo razdeli na cvetke.

  2. Začini s kumino, dimljeno papriko, kurkumo, soljo in poprom.

  3. Pokapaj z oljčnim oljem in dobro premešaj.

  4. Peči skupaj s krompirjem (45 minut pri 200 °C), da se lepo zapeče in karamelizira.

3. Priprava špargljev:

  1. Špargljem odstrani trde dele.

  2. Začini s soljo, poprom in oljčnim oljem.

  3. Dodaj jih na isti pekač zadnjih 10 minut peke.

4. Priprava omake iz čičerike:

  1. Čičeriko odcedi (tekočino lahko shraniš kot aquafabo za druge recepte).

  2. V mešalnik daj čičeriko, majonezo, limonin sok, sol, poper in malo vode.

  3. Zmiksaj do gladke teksture (po potrebi prilagodi gostoto z dodatno vodo).

Namig za serviranje:

Na krožnik razporedi omako kot osnovo, nanjo položi pečeno cvetačo, krompir in šparglje. Lahko dodaš še sveža zelišča ali dodatno limono za okras. Cvetačo lahko dodatno začiniš s čilijevim oljem.

Be the first to comment

Komentiraj