
Sestavine
- 4 srednje veliki jajčevci (melancani)
- 800g pelatov v konzervi
- 4 stroki česna
- 1 večja glava bele čebule
- 10 listov bazilike
- ščepec origana
- olivno olje
- 2 žlici krušnih drobtin
- 100g parmezana
- 1 mozzarella (fior di latte)
- 1 žlica jabolčnega kisa
- poper
- sol
Priprava
Jajčevce z rezalnikom narežem na cca 0.5-1cm debele rezine. Solim jih z grobo soljo, položim v cedilo ter obtežim z loncem polnim vode ter pustim 1 uro, da spustijo ven grenkobo. Nato jih ožamem ter osušim na brisački.
Medtem lahko pripravim paradižnikovo omako. Na drobno nasekljano čebulo popražim do mehkega na olivnem olju. Dodam na drobno narezan česen, origano, sol, poper ter baziliko, malo premešam ter dodam konzervi pelatov. S kuhalnico pelate razdrobim na manjše koščke. Pokrito kuham na malem ognju cca. 15 minut. Vmes dodam še žlico jabolčnega kisa.
Parmezan naribam, mozzarello narežem na tanke rezine.
V pekač na dno namažem paradižnikovo omako. Potresem z malo parmezana ter dodam prvo plast jajčevcev. Nato dodam ponovno plast paradižnikovo omako, parmezan, jajčevce. Ponavljam toliko časa, da porabim vse jajčevce. Vrhnja plast se zaključi s paradižnikovo omako na katero potresemo malo več parmezana, dodamo na tanko narezano mozzarello ter potresem s krušinimi drobtinami.
Pečemo na srednji rešetki 30 min na predhodno ogreti pečici na 190°.
Ko je parmigiana pečena jo pokrijem z alu folijo in pustim počivati vsaj 15 minut.
Komentiraj