
Sestavine za 2 osebi
- 300g lososa
- 500g špargljev
- sol
- sveže mleti črni poper
- olivno olje
Omaka
- 70g masla
- pol šalotke (ali mlade čebule)
- 1 ščepec kopra
- 0,5 dcL belega vina
- 2 žlički limoninega soka
- 3 stebla drobnjaka
- ščepec naribane limonine lupine
- sol
Priprava
V posodici zmešam vino, limonin sok in na drobno nasekljano šalotko, limonino lupino ter sol. Zavrem in kuham toliko časa, da se omaka zreducira. Odstavim in vmešam maslo, da se stopi. Dodam še na dronbo nasekljan drobnjak in koper. Pokrijem in shranim na toplem.
Žar pripravim za indirektno peko. Oglje prižgem in nanj položim les za dimljenje. Šparglje za kako minuto na hitro popečem na direktni vročini ter nato premaknem na indirektno cono. Poleg položim lososa (s kožo navzdol), ki sem ga pred tem solil in popral ter kožo namazal z olivnim oljem.
V zaprtem žaru ga dimim na 150°C 20-30min oz do središčne temperature 57°C.
Postrežem z basmati rižem in vse skupaj prelijem z limonino omako.
Komentiraj