
Sestavine za 4 osebe
- 1 večji jajčevec
- 500g mešanega mletega mesa
- 1 čebula
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 200 g paradižnikove omake
- 500g krompirja
- parmezan
- origano
- česen v prahu
- peteršilj
- sol
- poper
- olivno olje
Sestavine za bešamel
- 50 g masla
- 50g moke
- 0,5 L mleka
- 1 rumenjak
- muškatni orešček
- sol
- parmezan
Priprava
Najprej naredimo omako z mletim mesom. Na olju prepražim čebulo, dodam mleto meso in pražim toliko časa, da meso rata temnejše rjave barve in zgubi vodo. Nato vse skupaj zalijem s paradižnikovo omako in malo vode ter dodam še preostale sestavine tj. mezgo, origano, česen v prahu, peteršilj ter sol in poper. Kuham do 1h (dlje kot se kuha, boljša bo omaka).
Medtem jajčevce narežem na 0,5 – 1cm debele rezine. Solim jih z obeh strani ter dam v cedilo, da spustijo vodo. Nato jih opečem z obeh strani (v ponvi ali v pečici na žar funkciji).
Krompir skuham v slani vodi b olupku skoraj do konca. Nato ga lahko še malo popečem (pečica, ponev), da bo musaka še boljša.
Pripravim bešamel. Stopim maslo, dodam moko in na srednji temperaturi s konstantnim mešanjem z metlico kuham minutko. Nato postopno dodam mleko, da dobim ravno pravo gosto ampak še vedno tekočo bešamelno omako. Umaknem iz štedilnika ter vanjo vmešam še en rumenjak, malo parmezana in sol ter muškatni orešček.
Pekač malo naoljim, nato pa po sledečem vrstnem redu zložim: plast krompirja, plast jajčevcev, plast omake z mletim mesom in vse skupaj enakomerno prelijem z bešamelom. Na vrhu potresem z naribanim parmezanom.
Pečem cca 45 min na 180°C, nato pokrijem s folijo pustim počivati na sobni temperaturi še vsaj 30min, še bolje 1 uro.
Komentiraj