
Sestavine
Sestavine za 10 paprik
- paprike tipa “Babura”
- 1 kg mletega mesa
- 3 čebule
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- 1 vejica peteršilja
- 1-2 pesti riža
- mleti črni poper
- sončnično olje
- sol
- poper
Sestavine za omako
- 1 čebula
- 1 žlica sladkorja
- 1 jušna kocka
- 1 tuba paradižnikove mezge
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 1 L paradižnikove omake
- sol
Priprava
Čebulo na drobno nasekljam, dam v večjo ponev, dodam olje ter posolim. Na srednje-visoki temperaturi pražim toliko časa (cca 20min), da čebula spusti vodo in rata mehka. Dodam mleto meso, ki ga prav tako posolim in popram. Dobro premešam in na visoki temperaturi pražim toliko časa, da rata svetlo rjave barve in spusti vso vodo. Ves čas mešam, da se meso ne zažge.
Ko se meso ohladi vmešam 1 jajce, nasekljan peteršilj in riž, ki sem ga predhodno popražil na olju. Vse skupaj dobro premešam.
Paprikam odstranim vrh, ki ga kasneje uporabim za pokrov. Iz notranjosti odstranim vsa semena in mehke dele ter nato napolnim z nadevom skoraj do vrha. S pokrovom jo zaprem tako, da pokrov malce zataknem za rob paprike na vrhu.
Nato se lotim priprave omake. Na olju prepražim na drobno nasekljano čebulo, dodam sol in žlico sladkorja. Vse skupaj na nizkem ognju pražim toliko časa, da se čebula povsem razpusti. Dodam mleto sladko papriko, moko ter paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro premešam. Dodam vodo (toliko da rata omaka ravno prav gosta), jušno kocko in paradižnikovo omako. Vse skupaj pokuham do 10 min.
Polnjenje paprike zložim v lonec ter prelijem z omako, da so vse paprike pokrite. Najbolje je uporabiti tak lonec, da bodo paprike v njem čim bolj na tesno, saj bo v nasprotnem primeru omake preveč 🙂
Paprike kuham cca 2h na nizki temperaturi. Preden jih postrežemo naj počivajo vsaj eno uro. Najboljše so naslednji dan pogrete. Seveda gredo tudi v zamrzovalnik za dneve, ko se nam ne ljubi kuhati.
Komentiraj