Sarme v pečici

Sestavine za 15 sarm

  • 600g mešanega mletega mesa
  • 3 čebule
  • 1 večji korenček
  • 1 glava okisanega zelja (listi)
  • 100-200g prekajenih svinskih reber (ali podobnega dimljenega mesa)
  • naribano kislo zelje (dodatno, poljubna količina)
  • 1 vejica peteršilja
  • 1 jajce
  • 1 dcL riža arborio
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička vegete
  • 2 žlici moke
  • 1 žlička majarona
  • olje (olivno, sončnično)
  • sol
  • poper

Priprava

Čebulo na drobno nasekljam. Korenček olupim in naribam. Na olju v ponvi popražim čebulo in korenje. Takoj na začetku jo tudi solim, da čimprej spusti vodo. Po nekaj minutah praženja, ko čebula postekleni, dodam mleto meso. S kuhalnico vse dobro premešam in meso razkosam.  Na srednjem ognju ob konstantnem mešanju kuham kakih 10min. Nato primešam riž, vegeto, majaron, malo sladke rdeče paprike v prahu, nasekljan peteršilj in 1 jajce ter sol in poper. Vse skupaj dobro premešam.

Kislo glavo zelja razdelim na posamezne liste. Vsakega posebej splaknem pod vodo. V vsak list dam 1-2 žlici nadeva, in ga zavijem v sarmo (postopek na Youtube). V pekač na dno položim narezane ostanke glave zelja in malo kislega naribanega zelja. Nanj tesno skupaj zložim zavite sarme.

Prekajena rebra narežem na manjše kose in jih dam med sarme. Na vrh dam še malo naribanega kislega zelja in/ali ostankov kisle glave zelja. Vse skupaj zalijem z 2-3dcL vode.

Pekač pokrijem s pokrovom ali alu folijo in pečem na 170°C 3 ure. Vsako uro preverim ali je v pekaču še dovolj vode (nekje 1/3 sarme naj bo v tekočini).

Po 3h urah pečenja prepravim prežganje (olje, moka, sol, rdeča paprika v prahu in paradižnikova mezga). Prežganje zalijem z vodo, da rata tekoče. Prelijem čez sarme in nato še odkrito pečem 30-40minut. Če želim malo bolj zapečeno, temperaturo zvišam na 190-200°C.

Ko je sarma gotova jo pustim zunaj pečice pokrito počivati še kakih 15min. Postrežem s pire krompirjem.

Be the first to comment

Komentiraj