
Sestavine za 2 osebi
- 1 večji brancin z luskami (500g-700g)
- fino mleta sol (do 1kg)
- grobo mleta sol (do 1kg)
Priprava
Najprej začnemo pri nakupu ribe: obvezno povedat v ribarnici, da bomo delali brancina v soli, ker morajo luske ostati na ribi. Luske ščitijo ribo, da bi sol prodrla v njo kar je bistvo pri tovrstnem načinu priprave. Torej: ribo naj vam očistijo, naj pa na njej pustijo luske.
Nato doma pripravimo “južni sneg” 🙂
Ja tako mora zgledati naša mešanica obeh soli. To pa dosežemo tako, da obe soli dobro zmešamo in zelo počasi dodajamo hladno vodo (cca 1dCL).
Nato na pekaču naredimo posteljico v obliki ribe in jo dobro zbijemo skupaj. Nanjo položimo brancina, ki smo ga solili v notranjosti. Trebuh spodvihamo, da sol, s katere bomo naredili oklep ne bi prodrla v njo. S soljo počasi oblikujemo naš oklep.
Pečico segrejemo na 220° in pečemo ribo med 50-90 minut. Načeloma je riba gotova, ko lepo zadiši po ribi.
RIbo vzamemo iz pečice, previdno odstranimo sol (potrebno bo kuhinjsko kladivo, ker oklep rata trd kot skala). Odstranimo kožo in nato previdno prestavimo ribje meso na ogrete krožnike in postrežemo z izbrano prilogo.
Komentiraj