
Sestavine za 2 osebi
- 130 g riža za rižote
- 300 g šampinjonov (ali drugih gob)
- 3 dcL tople jušne osnove (ali kokošje/goveje juhe)
- 1 srednja čebula
- 2 stroka česna
- 20 g parmezana
- 30 g masla
- 1 žlica olivnega olja
- 3 vejice peteršilja
- 0,5 dcL suhega belega vina
- sol, poper
Priprava
Čebulo in česen na drobno nasekljam ter ju na olivnem olju v ponvi popražim cca 10min (na srednji temperaturi), da čebula rata mehka in rumene barve. Med praženjem dodam malo soli in s tem pospešim postopek.
Nato dodam na tanke rezine narezane gobe ter pražim toliko časa, da gobe izgubijo vodo in se lepo skrčijo. Vmes dodam sveže mleti poper.
Povečam temperaturo, dodam riž in ga popečem, da postekleni (cca 1 minuto). Nato ga zalijem z belim vinom ter počakam, da izhlapi.
Vse skupej zalijem s toplo jušno osnovo, toliko, da so vse sestavine pokrite. Dobro premešam. Riž tako kuham do mehkega in po potrebi dolivam jušno osnovo.
Tik pred koncem dodam nasekljan peteršilj, in maslo. Premešam, dodam še nariban parmezan, umaknem iz ognja in pustim rižoto počivati kakih 5min. Po potrebi dodam sol/poper po okusu. Nato še 1x dobro premešam in postrežem.
Komentiraj